Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Omslag: Elin Michaelsdotter

Inbunden
ISBN: 9789176810743
Utkom i oktober 2017
Pressmaterial:
BLOGGAT OM BOKEN "Condorcets misstag" "Hoten mot staten och demokratin" "Per Molander" lang:sv
Condorcets misstag – Hoten mot staten och demokratin

PER MOLANDER

Nicolas de Condorcet (1743-94) var en betydande upplysningsfilosof under franska revolutionen, men han gjorde ett allvarligt misstag. Han trodde att när människorna en gång hade nåtts av upplysningens ideer, så förblev de för all tid upplysta.

Det ödesdigra felet blir utgångspunkten för Per Molander som i sin nya bok visar att demokrati, jämlikhet andra centrala värden hela tiden måste försvaras för att inte vittra bort. Här räcker varken egenintresse eller civilsamhälle: det krävs en väl fungerande stat. Hoten mot den demokratiska staten är reella: från auktoritära europeiska ledare, från en amerikansk höger som attackerat staten i femtio år och nu har en president som sätter hoten i verket; från en religiös fanatism som inte erkänner någon världslig stat. Men också från en svensk politisk kultur som låtit marknaden göra stora inbrytningar på områden där staten tidigare garanterade kvalitet och styrning, som t ex skolan.

I en tidigare bok, Ojämlikhetens anatomi, beskrev Molander hur ojämlikhet i ett marknadsstyrt samhälle växer av egen kraft i frånvaro av fördelningspolitik, här vidgar han perspektivet till att gälla själva fundamenten för det demokratiska samhället.

Per Molander är fristående författare och samhällsdebattör, men han har en lång karriär inom offentlig förvaltning bakom sig.

AV SAMMA FÖRFATTARE:
Allt är vågor
Ojämlikhetens anatomi
topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här boken.

Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag